Новини

дом на пчеларя

В Плевен днес бе открит тържествено
Дом на пчеларя

В Плевен днес бе открит тържествено Дом на пчеларя, съобщи председателят на Областния пчеларски съюз доц. Юлиян Станчев.
Той уточни, че област Плевен е първа в страната по броя на хората, които се занимават с пчеларство и е сред първите, в сравнение с останалите региони, по производството на мед и пчелни продукти.
Домът на пчеларя е създаден с инвестиции на браншовата пчеларска организация в Плевен и финансовата подкрепа на 10 фирми от Плевен, Пловдив, Ловеч, Свищов и други. В Дома ще има цифров иновационен кът – Информационен център, в служба на пчеларството и животновъдството – на земеделието, поясни доц. Станчев. Той отбеляза, че в редиците на плевенските пчелари са дългогодишни водещи в бранша производители на мед и пчелни продукти, сред които е и носителят на националната награда „Пчелар на 2018 г.“ Румен Балински.
Гост на тържеството бе кметът на Община Плевен Георг Спартански, който поздрави пчеларите с новата придобивка и добави, че пчеларството не търпи лоши хора, лоши мисли и лоши дела. Производството на мед изисква много знания и човешко отношение към пчелите, каза плевенският кмет и разкри, че се надява в скоро време със свой Дом да се сдобие и Международното изложение за пчеларство в Плевен. Този форум отдавна надхвърли рамките на страната – очакваме държавата да ни помогне с няколко милиона лева, за да построим материална база, която да отговори на потребностите на изложението, каза Спартански.
За успеха на начинанието свещеници отслужиха молебен и осветиха новия Дом на пчеларя.